pic The Bichon Frise Dog pic
spacer

Verzorging van de Bichon Frisé

pic

spacer

Voorbereiding op je pup

Voordat je pup in huis komt, kun je alvast de volgende spulletjes voor hem aanschaffen:

Hondenspulletjes:
* een mandje
* een plastic of aardewerk drinkbak en etenskommetje
* wat piepspeelgoed (verkrijgbaar bij de dierenwinkel) en een tennisbal
* een lief kortharig pluche speelgoedbeest waar de pup mee kan slapen
Een riempje hoef je pas aan te schaffen als de pup ca. 3 maanden oud is en zijn cocktail-inenting heeft gehad; voor die tijd kan hij beter nog niet in contact komen met de straat en met andere honden/dieren. Ben je genoodzaakt om wegens het uitlaten je pup op straat (op een schoon plekje) neer te zetten, koop dan een nylon puppylijntje, waarvan het halsbandje gemakkelijk verstelbaar is.

Vachtverzorgings artikelen:
* twee zgn. Poedel-borstels (worden ook wel klittenborstels of kromme pennenborstels genoemd), een hele kleine voor het snuitje en een grotere voor het lijfje en de pootjes van de hond. U kunt trouwens de eerste tijd het snuitje van uw pup ook met een tandenborstel borstelen.
* ijzeren hondenkam met grove tanden
* een pennen-haarborstel voor mensen, zonder bolletjes op de pennen (deze borstel is om je hond eventjes op te borstelen)
* oogverzorger tegen traanvlekken
* oorcleaner
* tandenpoetsgaasjes of tandenborstel + hondentandpasta
* wattenschijfjes om de oogverzorger te kunnen gebruiken.

Andere benodigdheden:
Waar en hoe gaat de pup slapen?
De pup treedt een voor hem volkomen nieuwe wereld binnen, het is daarom belangrijk dat je in zijn nabijheid blijft, ook als hij gaat slapen. Maak een slaapplaats voor hem in je eigen slaapkamer, vlakbij je bed. Je kunt de jonge pup op de "ouderwetse" manier laten slapen op een handdoekje in een kartonnen doos waar hij niet uit kan kruipen, maar je kunt ook een plastic bench voor hem kopen. Deze benches zijn bij de dierenspeciaalzaak verkrijgbaar. Zet de bench naast je eigen bed klaar voor de pup en leg er een handdoek en een lief kortharig pluche speelgoedbeest voor hem in, om het gemis van zijn broertjes en zusjes op te vangen. Al snel zal je pup de bench als zijn eigen, veilige hol gaan beschouwen. Als hij overdag moe is, zal hij er uit zichzelf in kruipen. Als je het deurtje sluit dan is een bench ook een heel veilige slaapplaats voor je pup, hij kan niet tijdens je slaap of afwezigheid op bijv. snoeren gaan knagen. Mijn ervaring is, dat een Bichon Frisé zich niet prettig voelt in een metalen zgn. draad-kennel, hij prefereert een plastic bench.

Terug naar inhoudsopgave


spacer

Voeding en versnaperingen

Dagelijkse hoeveelheid:
Een volwassen Bichon Frisé teef weegt ongeveer 5 kg, een reu 6 kg, afhankelijk van het formaat. Voor de volwassen hond kun je maximaal de hoeveelheid geven die op de verpakking van het voer staat aangegeven voor een hond met een gewicht van 5 kg. Meestal is dat ca. 100 gram brokjes per dag, indien de hond uitsluitend brokjes eet. Krijgt hij ook blikvoer, dan dien je de hoeveelheid brokjes te verminderen. Het is beslist niet erg als je hond de aanbevolen hoeveelheid niet op krijgt, aangezien de aanbevolen hoeveelheid meestal te veel is, je hond wordt er alleen maar te dik van! Zorg ervoor dat er permanent een bak vers drinkwater voor je hond klaarstaat en verdeel het voedsel over twee maaltijden per dag.

Snacks
Geef niet teveel tussendoortjes, de hond wordt er alleen maar dik van en/of lust zijn eten niet meer. Bewaar snacks als beloning bijv. op puppycursus. Geef als beloning slechts een héél klein stukje van bijv.: kaas, worst of in de supermarkt verkrijgbare snacks voor hondjes. Pas op met lekkernijen die plakkerig worden, zoals chewies en buffelhuid, deze ruïneren de vacht van je hond. Veilige knaagspullen zijn: koeiehoefjes, runder-oren. Deze zijn ook goed voor de tandjes van je hond. Zachte snacks die de hondjes erg lekker vinden, zijn in mijn ervaring de snacks gefabriceerd door Purina, bijvoorbeeld Beggin Strips.

Terug naar inhoudsopgave


spacer

Wandelen en uitlaten

Uitlaten
Laat je pup uit nadat hij gegeten heeft, geslapen heeft of druk heeft gespeeld. Hij zal het snelst zindelijk zijn, wanneer je hem na het uitlaten niet meer laat spelen, maar hem in zijn bench legt om een paar uren te slapen, of je kunt hem in zijn bench laten spelen met een lekker botje.

Hoe ouder de pup wordt, des te minder vaak zal hij moeten plassen. De eerste weken zal je nieuwe huisgenoot iedere twee uren en bij druk spelen zelfs nog vaker iets moeten doen. Maar deze frequentie neemt af naarmate de pup ouder wordt; hij wordt dan als het ware steeds zindelijker. Echt zindelijk is je hond pas op de leeftijd van ca. 7 maanden; tot die tijd heeft hij namelijk nog geen controle over zijn blaas- en kringspieren. Maar als je de pup regelmatig uitlaat, dan hoeven er niet vaak "ongelukjes" in huis plaats te vinden.

Een volwassen hond moet je vier tot vijfmaal per dag uitlaten. Wil je 's-avonds laat of bij lelijk weer niet naar buiten met de hond, dan kun je hem trainen om ergens binnen op een bak met een krant erin zijn behoeften te doen. Met die training moet je dan wel gelijk beginnen, zodra je de pup in huis hebt!

Wandelen
Aangezien de Bichon Frisé klein is, behoeft men niet uren per dag met hem te wandelen. Een dagelijkse wandeling van een klein half uur is voldoende voor hem. Wellicht heb je in het weekend meer tijd voor hem en kun je hem laten draven in park, bos, duinen of langs het strand; hij vindt dat schitterend! Je kunt deze activiteiten met je hond ondernemen zodra hij 8 maanden oud is. Tot die tijd mag hij slechts een kwartiertje achter elkaar wandelen, om problemen aan zijn kniegewrichten te voorkomen.

Je pup zal meestal uit zichzelf aan een lijntje met je meelopen, als hij al een maand of drie oud is. Loopt hij niet mee, zwabber dan met het lijntje over de grond, dat vindt de pup interessant zodat hij ernaartoe loopt.

Tot de leeftijd van 8 maanden is het zeer belangrijk ervoor te zorgen, dat de kniegewrichten van je pup niet overbelast worden, omdat hij anders patella luxatie krijgt. Dit is een ernstige aandoening waardoor de hond niet meer normaal kan lopen maar steeds door de knieën van de achterbenen zakt, waarbij de achterbenen krom groeien. Je kunt patella luxatie voorkomen door je te houden aan de regel dat een pup in de groei hooguit een kwartiertje achter elkaar mag wandelen, niet van stoelen of banken mag springen, geen trappen mag lopen en beslist niet te dik mag zijn!

Terug naar inhoudsopgave


spacer

Verzorging

Dagelijkse verzorging
De Bichon Frisé is een hond met veel traanvocht. Dit komt omdat zijn ogen groot en vrij bol zijn. Doordat het traanvocht mineralen bevat, kleurt de vacht onder de ogen roodbruin. Je kunt deze verkleuringen voorkomen/verminderen door dagelijks de vacht in het gezicht van je hond te wassen met baby shampoo. Ook kun je de haren onder de ogen schoonmaken met een speciale oogverzorger.

Maak tweemaal per week de oorschelpen en de gehoorgang schoon met een wattenstaafje, gedrenkt in oorverzorger die je bij de dierenspeciaalzaak kunt verkrijgen. Controleer regelmatig of er haren uit de gehoorgang groeien; als je hond niet regelmatig naar de trimsalon gaat, dan kun je de oorharen zelf verwijderen met een pincet. Op deze manier blijft de gehoorgang vrij en worden oorinfecties voorkomen.

Als de hond harde brokjes eet, is tandenpoetsen niet dagelijks nodig, doe het bijvoorbeeld eens in de week.

Knippen van de nagels is meestal niet nodig, als de hond veel op straat loopt, echter het vijfde nageltje (duimpje) raakt de grond niet en moet dus altijd geknipt worden.

Overtollig haar rondom de ogen en tussen de tenen kun je wegknippen met een klein schaartje; wanneer je regelmatig een trimsalon bezoekt hoef je dit niet zelf te doen.

Vachtverzorging
Het is wenselijk om de hond dagelijks te borstelen en te kammen, om klitten te voorkomen. Als de hond een klit heeft, blijft de kam vanzelf steken. Borstel de klit eruit met het klittenborsteltje. Klitten komen vooral voor achter de oren, in de nek, baard, liezen, oksels en onderbenen. Meestal zitten de klitten zeer dicht tegen de huid aan en vormen dan verviltte plekjes. Het kost tijd om deze plekjes voorzichtig eruit te borstelen. De hond is pas goed geborsteld en klittenvrij, als je met de kam op de huid gedrukt zonder probleem door de vacht kunt kammen.

Het verdient aanbeveling om de hond regelmatig te wassen en te trimmen, uit oogpunt van hygiëne en omdat anders de vacht zo lang wordt, dat de dagelijkse borstelbeurt teveel tijd gaat kosten. Gebruik voor het wassen een hondenshampoo of een milde mensenshampoo en behandel de vacht met een crèmeconditioner om klittenvorming tegen te gaan. Föhn al borstelend de hond zeer goed droog tot op de huid, anders gaat de vacht vervilten. Gebruik tijdens het föhnen de grote klittenborstel in plaats van de rechte pennenborstel. Een volwassen Bichon Frisé is pas na ca. een uur föhnen volledig droog!

Aangezien het wassen, drogen en knippen van de vacht specifieke deskundigheid en ervaring vereist, adviseer ik om uw hond eens in de zes weken naar een goede trimsalon te brengen. Deze zal tevens de haren uit de gehoorgang verwijderen, de haren tussen de tenen wegknippen en zo nodig de nagels bijknippen, de tanden schoonmaken en evt. de anaalklieren legen.

Brengt je je hond regelmatig naar een trimsalon dan is het niet nodig, dat je de hond tussendoor zelf wast; is hij erg modderig, laat de modder dan eerst opdrogen en borstel vervolgens de modder uit de vacht. Snoetje, billetjes en pootjes kun je zo nodig plaatselijk wassen met babyshampoo.

Ben je van plan om met je hond naar tentoonstellingen te gaan, dan dient je hond in zgn. showmodel geknipt te zijn. Dit model is volledig anders dan wanneer je de hond bij de trimsalon kort laat knippen. Bovendien zijn er in Nederland slechts enkele trimsalons die ervaring hebben met het knippen van de Bichon Frisé in showmodel.

Terug naar inhoudsopgave


spacer

Gezondheid

Vaccinaties en ontworming
Je pup heeft als het goed is de zgn. Pup-enting en de eerste Parvo-enting al gekregen, als je hem bij de fokker ophaalt. Geef hem op tijd zijn vervolginentingen krijgt: op de leeftijd van ca. 12 weken de zgn. Cocktail-inenting en met 4 maanden oud een Weil-vervolginenting. Vervolgens dient je hond eenmaal per jaar opnieuw te worden ingeënt.

Vooral omdat de Parvo-inenting aan een jonge pup nog geen volledige bescherming kan bieden, is het onverstandig om hem in contact te brengen met de straat en met andere honden/dieren, voordat hij 3 maanden is en zijn cocktail-inenting heeft gehad. Je kunt de pup voor die tijd wel op je arm meenemen op straat, in winkels of in het openbaar vervoer. Dit is goed voor zijn socialisatie.

Ga je met je hond naar het buitenland, dan is een Rabiës-inenting vereist, te geven minimaal 30 dagen voor vertrek.

Een pup dient eens in de drie maanden ontwormd te worden, na het eerste levensjaar kan dit worden teruggebracht tot tweemaal per jaar.

Reisziekte
Heel veel jonge honden hebben last van wagenziekte, hetgeen zich uit in braken en/of kwijlen. Dit probleem verdwijnt vanzelf als de hond een jaar is geweest. Je kunt de nadelen van wagenziekte zoveel mogelijk voorkomen, door de hond vanaf ca. 10 uren vóór vertrek geen eten meer te geven, en ca. 4 uren vóór vertrek de drinkbak weg te halen. Door de hond vaak mee te nemen in de auto, bij voorkeur naar een bestemming die hij leuk vindt (bijv. het bos) zal hij sneller over zijn reisziekte heengroeien. Bij sommige honden helpt het geven van een tabletje tegen wagenziekte, bij andere honden niet.

Het geven van pillen
Verstop de pil in een stukje kaas of leverworst (leverworst om het pilletje heen kneden tot een balletje) en de hond zal de worst met pil gemakkelijk doorslikken.

Diarree
Vooral puppies kunnen vaak last hebben van diarree, meestal omdat ze overal lopen rond te snuffelen en van alles en nog wat van de grond eten. Is de diarree na enkele dagen nog niet over of is de diarree bloederig, raadpleeg dan de dierenarts.

Zorg dat de hond tijdens de diarree goed blijft drinken, anders kan hij binnen 24 uur overlijden ten gevolge van uitdroging. Wil de hond niet eten/drinken, raadpleeg direct de dierenarts!

Wassen van de Bichon Frisé
De huid en vacht van de Bichon Frisé zijn zodanig, dat je de hond best iedere week mag wassen. Daarbij is het niet nodig om een speciale hondenshampoo te gebruiken, zelf gebruik ik al jaren mijn eigen shampoo ook voor de hond. Na het wassen behandel ik de hond met een crèmeconditioner, waardoor minder snel klittenvorming optreedt. Ik föhn de hond altijd zeer goed droog en wel tot op de huid, omdat anders de ondervacht gaat klitten en vervilten.

Vachtproblemen
Wanneer je de hond niet regelmatig borstelt of wanneer je hem na het bad niet volledig droog föhnt, zullen klitten in de vacht ontstaan, vooral dichtbij de huid. Met behulp van de kromme pennenborstel (klittenborstel) kun je proberen de vacht weer in orde te krijgen. Is de vacht te ernstig vervilt, dan zit er niets anders op dan de hond naar een professionele trimsalon te brengen.

Huidirritatie
Huidproblemen (jeuk, krabben, likken, bijtplekken) kunnen ontstaan door: het niet goed uitspoelen van shampoo, het geven van mensen-eten (met name teveel eiwit), het kort scheren van de vacht (bijv. buikje), het spelen in prikkelbosjes, het eten van bepaalde planten, het liggen op wollen dekentjes en last but not least: de aanwezigheid van vlooien. De geïrriteerde huid kun je behandelen met diverse lotions verkrijgbaar bij de dierenarts.

Vlooien en teken
Vlooien (het hoeft er maar ééntje te zijn!) vormen de meest voorkomende oorzaak van huidproblemen. Bovendien brengt de vlo de lintworm over op de hond. De hond kan een vlo oplopen op straat, in de dierenwinkel, in de trimsalon, op de hondenschool en in het algemeen door contact met andere dieren. Aangezien de Bichon Frisé een wollige vacht heeft, kun je vlooien niet zonder meer ontdekken door de hond "na te kijken", de vlooien verstoppen zich namelijk in de ondervacht. De dierenarts kan je nader informeren over het bestrijden van vlooien.

Teken bijten zich vast in de huid. Je kunt ze verwijderen met een tekentang, verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak.

Terug naar inhoudsopgave


spacer

Opvoeding

Zindelijk maken
Zindelijkheidstraining is iets, waarmee men met het jonge puppy direct moet beginnen. Zet je pup de eerste tijd om de twee uren buiten of op een andere plaats waar je wilt dat hij zijn behoeften doet. Doet hij wat, prijs hem dan uitbundig (Braaaf!) en knuffel hem even. Doet hij op een verkeerde plaats zijn behoeften, zeg dan met een lage stem "Foei" en zet de pup direct op de goede plaats.

Rustig slapen
De eerste paar nachten heb je kans dat de pup huilt uit nervositeit en wegens het gemis van zijn moeder, broertjes en zusjes. Haal hem uit zijn bedje, knuffel hem en laat hem even een plasje doen, bijv. op een krant. Leg hem vervolgens weer terug in zijn bedje. Slaapt de hond na een paar nachten nog steeds niet rustig, wees dan wat strenger voor hem: berisp hem met lage stem als hij gaat huilen. Overigens zul je 's-nachts veel minder problemen met het hondje ondervinden als je hem met een pluche speelgoedbeest laat slapen in een plastic bench. Heel belangrijk daarbij is, dat je de bench plaatst naast je eigen bed, niet in een andere kamer. Het geeft de pup vertrouwen, dat hij in je nabijheid slaapt. Gaat hij toch huilen, steek dan even je hand naar hem uit zodat hij je vinger kan likken; hij zal vrijwel direct weer rustig zijn. Je zult merken dat de hond zich al heel snel prettig voelt in zijn bench; hij zal deze gaan beschouwen als zijn eigen, veilige hol. Zo zal hij er overdag uit zichzelf inkruipen, als hij moe is en rustig wil slapen. Ook is het gebruik van een bench een heel veilige oplossing als je de hond wilt meenemen in de auto.

Alleen thuis blijven
Ga je weg en moet de pup alleen thuis blijven, zet hem dan op een veilige plaats, waar hij niet op snoeren e.d. kan knagen. Je kunt hem ook met een lekker knaagbotje in zijn bench zetten, of in een puppyrennetje. Bovendien voelt de hond zich in zijn eigen "hol" prettiger dan bijv. opgesloten in de badkamer, en hij zal dus minder gauw gaan janken tijdens je afwezigheid. Is de hond eenmaal zindelijk en is zijn zgn. "knaagfase" voorbij (na het tandjes wisselen), dan kun je hem gerust los door het huis laten rondlopen als je niet thuis bent.

Puppycursus
Ook als dit niet je eerste hond is, dan adviseer ik toch om met je pup een puppycursus te volgen bij je regionale Kynologenclub. Je pup kan op cursus zodra hij zijn cocktail-inenting heeft gehad. Op de puppycursus leren de pups niet alleen elementaire gehoorzaamheid, maar ze kunnen ook veelvuldig spelen met andere pups, zodat het later sociale honden worden.

Wil je later met je hond gaan showen, dan is deelname aan de ringtraining heel belangrijk, om je hond èn jezelf goed voor te bereiden op de shows. Ringtraining wordt eveneens gegeven door de Kynologenclubs.

Terug naar inhoudsopgave


spacer

Home

All content of this website, including graphics and materials for the backgrounds, have been created by Anita Samsom from scratch. Copyright © 2001 - 2018.

www.anitasamsom.com