pic The Bichon Frise Dog pic
spacer

Toilettage tips voor de Bichon Frisé

grooming
spacer

Een mooi geknipte en geborstelde Bichon Frisé is één van de essentiële karakteristieken van het ras, maar ook het meest moeilijke deel in de verzorging van uw Bichon. Indien er een professionele trimmer in je omgeving woont, dan adviseer ik je om je hondje daar minstens eens in de 6 weken te brengen, voor wassen, trimmen, en het onderhouden van de nageltjes, oren en tandjes.

Borstelen en kammen van je hond moet je zelf dagelijks doen. Borstel eerst de vacht grondig met een zgn. kromme pennenborstel (ook wel poedelborstel genaamd) en kam de hond daarna goed door. Tijdens het kammen zul je versteld staan van alle kleine klitjes die nog in de vacht zitten, terwijl je zojuist de vacht geborsteld had! Kom je tijdens het kammen een verviltte plek tegen, borstel die dan opnieuw, eventueel met hulp van een beetje haar conditioner.

spacer

Indien je zelf je Bichon wenst te gaan trimmen (knippen),
dan vind je hieronder enige tips.

Je dient je Bichon eerst te wassen en droog te föhnen, alvorens je hem gaat knippen. Gebruik een goede shampoo en conditioner. Föhn de vacht volledig droog, anders gaat hij vervilten. Borstel je Bichon tijdens het droog föhnen met de poedelborstel, om klittenvorming te voorkomen.

grooming

Hierboven (foto) en hieronder (tekening) zie je het basis model waarin de Bichon Frisé getrimd wordt. Het trimmen gebeurt altijd met een kappersschaar.

grooming

Aangezien elke hond anders van bouw is, dien je te starten met het jezelf aanleren van het basis model. Later kun je dan dit model bijstellen naar een vorm die het beste bij je hond past. Wanneer je het basis model knipt, zorg er dan voor dat je het niet te kort maakt, anders kun je later het model niet meer veranderen! Houd tijdens het knippen de schaar parallel aan het deel van de vacht dat je aan het knippen bent. De zgn. top line (vanaf bovenop het hoofd naar achteren naar beneden toe tot aan de schoft) houden we altijd lang, ten minste 6-7 cm, ten einde het typische Bichon model te bereiken.

Knippen van het hoofd

Bij het knippen van het hoofd dien je te knippen volgens de stippel lijn, dit dient een perfecte cirkel te zijn, met de ogen in het centrum. De andere lijnen geven de positie van de oren aan. De oren worden tegelijkertijd met de rest van het hoofd geknipt ('meegenomen'), en ze moeten op zodanige wijze in de rest van het haar vallen, dat ze niet zichtbaar zijn! De eenvoudigste manier om dit resultaat te bereiken is de hond een show lijntje om zijn nek doen, en het show lijntje vervolgens vast zetten aan de trim arm. Als je dan knipt terwijl het lijntje om de nek van de hond zit, dan zal het lijntje de oren automatisch in de goede positie houden.

grooming

Knippen van de achterhand

De achterbenen dienen geknipt te worden in een rechte lijn
naar beneden naar de voeten toe.

grooming
Correct model

grooming
Fout model!

Knippen van voorhand en voorbenen

Evenals de achterhand, dient ook de voorhand een rechte lijn te vormen vanaf de schouders naar beneden toe tot aan de voeten. De voorbenen zien er het mooiste uit, indien je de vorm richting voet steeds iets breder maakt.

grooming
Een rechte voorhand

grooming
Vorm van de voorbenen

grooming

Klaar! Zie ik er niet schattig uit?

Hieronder een foto van mijn hondje Iris geknipt voor een Kampioenschaps Tentoonstelling. Aangezien Iris klein voor haar soort was, had ik haar vacht een stuk langer gelaten, en niet zonder succes want zij won deze show!

grooming

spacer

Home

All content of this website, including graphics and materials for the backgrounds, have been created by Anita Samsom from scratch. Copyright © 2001 - 2018.

www.anitasamsom.com